Zonovergoten Peperbustocht in Zwolle

Februari is nog maar halverwege en het lijkt erop alsof de lente al is begonnen. Met dat lentegevoel reisden Brigitte en ik op zaterdag 16 februari af naar Zwolle om een deel van de Peperbuswandeltocht van de Zwolse Wandelverenigingen te lopen. Eigenlijk was het de bedoeling dat ook Lucas mee zou doen, maar… de jeugd had geen zin. Toen wij tegen elf uur arriveerden in de buurt van de Veemarkt bleken de parkeerplaatsen achter het voormalige Flinth-kantoor al vol te zijn. Gelukkig konden we even later parkeren op het terrein van het Wandelhonk en hoefden we na afloop niet ver te lopen naar de auto!

Dinoland en Engels Werk
We besloten 15 kilometer te gaan doen. De eerste 500 meter volgden we de weg achter de Veemarkthallen, waar het die dag behoorlijk druk was vanwege het congres van GroenLinks. Er waren ook wagens van het NOS-journaal aanwezig. Wij liepen verder over de parkeerplaats van de Jumbo en door de Emmastraat. Op de Willemskade hadden we zicht op de nieuwe fly-over over het spoor, dat een dag later zou worden geopend. Via de Nieuwe Veerallee en achter Dinoland liepen we het Park Het Engels Werk in. Dit was een plek in Zwolle die ik nog niet kende. Op een enkele plek lag nog wat ijs! Daarna passeerden we het oude tracé van de spoorweg en links het spooremplacement, dat momenteel ingrijpend wordt aangepakt.

Toevallige ontmoetingen
Op de Schellerdijk stond mij een verrassing te wachten. Er kwamen mij twee fietsers tegemoet die mij herkenden. Het bleken oud-collega’s uit mijn Nijmeegse tijd (jaren 90 te zijn)! Na een praatje liepen we verder en verderop kwamen we wederom een bekende tegen. Dit was Rinda Scheltens, die ook wilde genieten van het prachtige weer, maar dit keer geen zin had om deel te nemen aan een wandeltocht. We bleven de dijk volgen tot de Kleine Veerweg. Daar sloegen we linksaf om even verderop uit te komen aan de rand van de Zwolse woonwijk Ittersum. We passeerden moderne villa die was opgetrokken in de klassieke Jan des Bouvry-stijl. Bij de Schellerhoeve, een wijkboerderij, was een gelegenheid tot rust. Wij genoten buiten van het zonnetje en aten daar te midden van de kippen onze boterhammetjes op!

Verkeerd gelopen
Na de rust liepen we de woonwijk in. Via de groene gangen langs de IJsselallee kwamen we uit in de Grenslaan. In het eerste deel van de straat staan nieuwe woningen in jaren 30-stijl, na het passeren van de Oude Deventerstraatweg stonden echte woningen uit de jaren 30! Daarna sloegen we rechtsaf en volgden de Schellerweg en passeerden via een tunneltje de IJsselallee. Daarna passeerden we via de oude fietsbrug het spoor en kwamen aan de andere kant uit op de Van Karnebeekstraat. Hier gingen wij, net als meer wandelaars, de mist in. De pijl wees ons richting de Hertenstraat, die we braaf bleven volgen. Gelukkig was ik enigszins bekend in Zwolle en sloegen we aan het einde rechtsaf om via de Burgemeester van Roijensingel uit te komen bij de Sassenpoortbrug.

Peperbus

Reliekschrijn van Thomas à Kempis

Direct na de brug sloegen we linksaf en volgden we het stadspark tot Museum De Fundatie. Er volgde een wandeling door een deel van de binnenstad. Op het Grote Kerkplein besloten we om even een terrasje te pikken en te genieten van een mooie voorjaarsdag. Daarna liepen we door naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, waarvan de toren in Zwolle bekend staat onder de naam Peperbus. We bezochten de kerk om een foto te kunnen maken van de reliekschrijn van Thomas à Kempis (1380-1471), bekend als schrijver van het boek Imitatio Christi. Na dit korte bezoek liepen we door naar het einde. We hadden genoten van een mooie wandeldag waarbij we hadden kennis gemaakt met enkele nog onbekende delen van Zwolle.

Links:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.