Op de rand van bos en weilanden

Februari 2019 belooft een zeer zonnige, warme en droge voorjaarsmaand te worden. Vorige week liep ik in een zonovergoten Zwolle, waarbij de wandeling van WS78 op 23 februari vanuit Nijkerk niet voor onderdeed. ’s-Ochtends was het nog fris, maar het duurde niet lang voordat het lekker weer werd. Kortom, het was veertig kilometer genieten aan de westrand van de Veluwe tussen Nijkerk en Putten.

Verhuisd
Even na half 9 arriveerde ik in het startbureau dat was ingericht in de voetbalkantine van VV Sparta. Het was relatief rustig, maar bij de inschrijftafels was het druk. Sinds Marjolein Wouters “de broek aan heeft” – getrouwd met Paul van den Broek – is ze verhuisd van inschrijfbureau P-Z naar A-H. Naast me ontwaarde ik ook Jenneke Kamphuis, die twintig kilometer ging lopen. Anders dan gewoonlijk lagen de routebeschrijvingen al op de tafel klaar. Ik nam echter nog een kop koffie en maakte voor mijn vertrek nog een babbel met enkele aanwezigen.

Havenlijn, Salentein en Oldenaller
Even voor negen uur ging ik ook van start. Het was rustig op de route. We liepen naar het station om aan de andere kant van het spoor onze weg te vervolgen. Na het passeren van de voorkant van het station kwamen we uit op de Havenlijn, het tracé van het vroegere industriespoor van Nijkerk. Via de Putterstraatweg liepen we Nijkerk uit en passeerden daarbij het witte kasteel Salentein. Daarna gingen we het buitengebied in en liepen naar het landgoed Oldenaller. We maakten een rondgang rond het kasteel en gingen daarna zuidwaarts om na 8,3 kilometer uit te komen bij de rustpost, die was ingericht in De Zoete Inval, een boerderij die je kunt huren als feestlocatie. Hier kon je heerlijk zitten en genieten van het zonnetje.

Niet voor overgewicht
Na de soep ging ik verder van Jenneke. We volgden nu klompenpaden door de natuur. Twee maal moesten we een hoog trapje over de afrastering beklimmen en verderop moesten we langs smalle doorgangetjes die niet geschikt waren voor mensen met overgewicht. Kort daarna was de splitsing van de 20 en 40 kilometer. Ik ging hier alleen verder. Via de Hogesteeg gingen we op weg naar het Puttense dorp Krachtighuizen. Daar was bij voetbalvereniging Rood-Wit de grote rust. Toen ik aankwam was de kantine nog redelijk gevuld, maar het werd er al snel rustig. Aan een hoge tafel zat Roland Weyers. Ik besloot samen met hem het tweede deel van de route te lopen.

Onduidelijk
De terugweg was een aaneenschakeling van onverharde paden door het bos en langs bosranden. Het was genieten om daar in het zonnetje te kunnen lopen. Ik merkte dat ik te warm gekleed was. Bij de volgende post trok ik daarom mijn jack uit. Kort voor de koffiepost, die eveneens was ingericht bij De Zoete Inval, was even niet duidelijk hoe de routes liepen. Wandelaars die terugkeerden van deze koffierust staken de asfaltweg over. Wij moesten echter over de weg verder om bij de post uit te komen. Ik at mijn laatste broodje op bij de koffie. Daarna volgde opnieuw de wandeling over de klompenpaden die ik ook ’s-ochtends had gelopen. Dit betekende opnieuw de overstapjes over de afrastering nemen en daarna ook door de te smalle doorgang. Nu lukte het me niet om deze doorgang te passeren, waarna ik over het aangrenzende hekwerk klom.

Goede oefening
Na een stuk de Hogesteeg gevolgd te hebben sloegen we nu rechtsaf om via de Groot Hellerweg te beginnen aan de terugweg naar Nijkerk. Ook nu wandelden we weer door de bossen, over een weilanden en langs bosranden. Na 35 kilometer werden we nog vergast op enkele stukjes appel. Daarna volgde de weg terug naar het sportpark. Onderweg trof Roland nog een geocache aan bij een afgezaagde struik. Het logboek zat verstopt in een grote doorzichtige beugelfles. Roland vertelde me dat het wel nodig is om snel het ook het digitale logboek in te vullen, anders wordt je vondst niet erkend. Even na vijf uur kwamen we de kantine van VV Sparta binnen. Daar was ook routemaakster Hermien van den Heuvel aanwezig. Ze was erin geslaagd om een mooie tocht uit te zetten in de omgeving van Nijkerk. De route was niet zwaar, maar voor mij was het een goede oefening voor de Kennedymars van Klarenbeek over vier weken.

Links:

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.