Routemakers (7): Truus Wijnen

Wil je wandelen in Twente dan kun je moeilijk om Truus Wijnen heen. Inmiddels heeft ze twee wandelgidsen over deze regio op haar naam staan en op haar weblog zijn nog diverse andere mooie wandel- en fietsroutes te vinden die goed zijn voor een welbestede dag door de natuur in Oost-Nederland. Naast fervent wandelaar is ze ook een verwoed fotograaf die vaak met een Nikon spiegelreflexcamera op pad gaat om professionele foto’s te maken.

Over de IJssel
De in Nijverdal geboren Truus Wijnen (1959) heeft lange tijd in het westen van Nederland gewoond en gewerkt. Volgens kenners moet ze zich daar best wel onwennig hebben gevoeld omdat je tegenwoordig wel goede argumenten moet hebben om haar over de IJssel te krijgen. Later kwam ze voor haar werk terug naar Twente om voor de gemeente Hof van Twente te gaan werken. Vanuit haar voormalige woonplaats Goor ontdekte ze al wandelend en fotograferend de schoonheid van het Twentse land.

Waardeloos
Haar wandelloopbaan begon in 1987 toen ze zich in Goor aansloot bij de lokale afdeling van het Nivon. Haar eerste tocht was samen met een groep van deze natuurvriendenorganisatie. “Ik vond het waardeloos”. Omdat ze de streek en de natuur wilde leren kennen en omdat ze wilde inburgeren bleef ze meelopen. “En zo ging ik het steeds leuker vinden, tot ik verkocht was.” Toen dacht ze: “Waarom zou ik steeds de al bekende tochten doen? Ik kan net zo goed mijn eigen wandelingen gaan uitzetten.” Het leek haar een leuke uitdaging om deze wandelingen uit te werken en te publiceren. In 2010 begon ze haar website Over wandelen gesproken, waarop ze haar routes, maar ook verslagen van wandelingen van anderen publiceert. De fietsroutes van Truus zijn te vinden op haar andere weblog Wandel Kijk en Kiek.

Twentse wallen
Tijdens haar wandelingen ontdekte Truus dat uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig was gevestigd in de wachtkamer van station Delden. Ze stapte daarom de wachtkamer binnen en ging daarna een dagje wandelen in Markelo samen met uitgever Maarten Metz. De wandeling leidde uiteindelijk tot de uitgave van de gids Twaalf Twentse Tochten, die in 2014 verscheen. Een jaar later verscheen bij uitgeverij BDU de gids Wandelen kuieren en kieken in de Achterhoek met 15 korte wandelingen. Na dit uitstapje over de provinciegrens ging ze verder met het verkennen van routes in Twente. Voor de gids Wandelen op de Twentse wallen (2018) vormden de heuvels die na de IJstijd het landschap hadden gevormd het uitgangspunt. Eén van de routes uit de gids, die naar de Markelose Berg en Kattenberg, werd begin 2018 verkozen tot de mooiste route van Nederland.

Achtergronden
In de ogen van Truus Wijnen heeft een goede tocht fotogenieke plekken. Dat kan van alles zijn: een landschap, monument, een bijzondere boom of een kerktoren. Bovendien moet het landschap afwisselend zijn: bos, open stukken, vergezichten en water. Ook een goede mix van weggetjes – verhard of onverhard – maakt een route mooi. En als de route ook nog eens langs plekken loopt die van historisch belang zijn, dan is de route helemaal af. Deze aandacht voor historie is ook terug te vinden in de wandelgidsen: routebeschrijvingen worden afgewisseld met interessante achtergrondverhalen.

Nieuwe pareltjes
Ook na drie wandelgidsen blijft Truus bezig met het ontdekken van nieuwe pareltjes. Op topografische kaarten zoekt ze naar routes die niet zo voor de hand liggen. Ze wil het landschap verkennen en wandelen is daarvoor haar stok achter de deur.

Benieuwd naar andere routemakers? Lees ook over:

 1. Bart van der Schagt
 2. Adrie Raaijmakers
 3. Janny Koers
 4. Rob Wolfs
 5. De Paadjesmakers
 6. Marycke Naber
 7. Truus Wijnen
 8. Gerard Goudriaan
 9. Alex Buis
 10. Rutger Burgers
 11. Charles Aerssens

11 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.