Op pad op de Marker Wadden

Wanneer krijg je de kans om rond te wandelen op nieuw aangelegd land? De tijd dat je kon rondzwerven in een nog kale IJsselmeerpolder ligt alweer enkele decennia achter ons. Sinds enkele jaren is de landaanwinning weer hervat. Nu wordt er geen polder drooggelegd, maar worden midden in het Markermeer een vijftal eilanden aangelegd die bedoeld zijn als ‘nieuwe natuur’.

Onvoltooid
Toen de Zuiderzeewet op 14 juni 1918 in het Staatsblad verscheen was het de bedoeling om in het zuidwestelijk deel van de toenmalige Zuiderzee een polder aan te leggen die later de naam Markerwaard zou krijgen. Door veranderende inzichten over inrichting van het natte deel van Nederland en door geldgebrek is het sluitstuk van de Zuiderzeewerken er nooit gekomen, maar bleef er ten westen van de dijk Enkhuizen-Lelystad – ooit bedoeld als de oostelijke dijk van de Markerwaard – water staan: het Markermeer.

Nieuwe natuur
Mede door gebrek aan stroming in het Markermeer werd het de afgelopen decennia ‘dood’ water waarin door slib weinig leven meer zat. In 2011 presenteerde Natuurmonumenten een plan dat de waterkwaliteit van het meer moest verbeteren en tegelijkertijd nieuwe natuurgebieden moest opleveren: de Marker Wadden. In betrekkelijk korte tijd werd voldoende geld bijeengebracht om met het project te starten. In maart 2016 werd begonnen met de aanleg van het hoofdeiland. Inmiddels is er een complex van zanddijken ontstaan met daarin ‘zinkbakken’ voor het slib. Drie jaar na de aanleg is er een complex tot ontwikkeling gekomen met een haven, strand, wandelpaden en enkele uitkijkhutten. De horecavoorzieningen zijn nog beperkt; dat moet nog komen. Voor bezoekers onderhoudt Natuurmonumenten sinds april 2019 een reguliere veerdienst.

‘Zinkbakken’
Toen we in juni 2018 voor het eerst een bezoek brachten aan de Marker Wadden was het in feite nog een grote zandbak. We kregen toen een rondleiding en kregen een eerste indruk van wat het moest worden. Overal waren nog graafmachines bezig om het gebied in te richten. In de ‘zinkbakken’ was de eerste begroeiing te zien maar hier overheerste nog de gescheurde bodem. Toen we er een jaar later terugkeerden waren deze zinkbakken veranderd in grote groene vlaktes met vooral veel uitgebloeide moerasandijvie.

Boottocht
Om de Marker Wadden te bezoeken kun je het beste de website van Natuurmonumenten bezoeken en daar een kaartje van 20 euro (leden van Natuurmonumenten krijgen 5 euro korting) te bestellen. Voor de veerdienst vanuit Lelystad worden verschillende schepen ingezet. Toen we op zaterdag 27 juli 2019 inscheepten, kwamen we terecht op een groot zeilschip, de Abel Tasman. Omdat de wind goed stond werden de zeilen gehesen en voeren we met de wind mee noordwaarts. Na een uur arriveerden we in de haven van de Marker Wadden. Daar heb je de keus: wil je aan het strand liggen dan sla je linksaf. Wandelaars gaan rechtdoor en volgen het speciaal hiervoor aangelegde netwerk van wandelpaden.

Wandelroutes
De wandeling voert allereerst langs een uitkijktoren waar je bovenin een goed uitzicht krijgt van de stand van zaken van de aanleg van de Marker Wadden. Een vijfde deel van de eerste fase van de aanleg is toegankelijk voor publiek; aan de rest van deze eerste fase wordt nog gewerkt. Ook kun je goed zien hoe groen het gebied al in korte tijd is geworden en hoeveel vogels zich er al hebben gevestigd. Na de toren volgt een wandeling langs de westkust en dan vanaf de noordpunt oostwaarts. Hier was het pad afgesloten omdat het een vogelbroedgebied is. We liepen even langs de waterkant maar omdat het hier teveel moesten ploeteren door het zand, keerden we terug naar het (afgesloten) wandelpad. Daarna gingen we weer zuidwaarts. Over enkele geulen heeft Natuurmonumenten loopbruggetjes aangelegd. Een wandeling door het gebied is een verkenning van een natuurgebied dat we nergens anders in Nederland kennen. Overal zagen we dat het nog een gebied in ontwikkeling is. Kom hier over vijf tot tien jaar terug en dan ziet het er al heel anders uit!

Strand
Na 5,5 kilometer wandelen – een korte rondwandeling van 1,5 kilometer hebben we gelaten voor wat het was – keerden we terug bij het beginpunt. Nu gingen we lekker aan het strand liggen om te genieten van de zon. Gelukkig was de grootste hitte van de voorgaande dagen voorbij en stond er een lekker briesje. Daarna volgde nog een boottocht terug naar de haven van Lelystad.

Links:

  • Informatie over het project Marker Wadden.
  • Bezoek de Marker Wadden.
  • Meer foto’s in mijn webalbum.
  • De route.
  • Verslag van een bezoek van Danyell Onbehauen-Frigge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.