Blauwvingerwandeltocht Zwolle 2019

De laatste jaren is het vaste prik om op de eerste zondag van november met het gezin naar Zwolle te gaan om deel te nemen aan de Blauwvingerwandeltocht van de Zwolse Wandelverenigingen. Samen met Brigitte en Lucas arriveerde ik op zondag 3 november rond 10 uur met de auto in de wijk Kamperpoort. Zoals altijd kon je gratis parkeren achter het voormalige kantoor van het accountantskantoor van Flynth, waarna het nog een klein stukje lopen is naar het Wandelhonk. Daar schreef ik ons drieën in. Natuurlijk loop ik liever 25 dan 15 kilometer, maar met het vooruitzicht van regen in de middag had ik er geen problemen mee om nu ook “slechts” 15 te gaan doen.

Potgieter
Na een kop koffie gingen we op stap. Dit keer sloegen we niet direct rechtsaf maar gingen we linksaf en liepen we langs de oude panden aan de Veemarkt, die nog herinneren aan tijd dat in de IJsselhallen nog wekelijks vee van eigenaar wisselde. Aan deze straat stonden enkele hotels, waarvan er één – van de joodse familie Wijnberg – inmiddels is gesloopt. Langs de Jumbo en de Emmastraat kwamen we uit bij de Willemskade, om daar overkant van deze singel het park Eekhout in te duiken. In dit kleine park aan de rand van het centrum kom je enkele markante kunstwerken tegen, waaronder een beeldje van een klein paard en het Indiëmonument. Daarna staken de Burgemeester van Royensingel en de Singelgracht over en liepen we door het park langs de Potgietersingel. Hier passeerden we onder meer de buste van Everhardus Johannes Potgieter (1808-1875), oprichter van het literaire tijdschrift De Gids.

Herinnering aan de oorlog
Bij de Sassenpoort weken we even af van de route om in de Sassenstraat te kijken naar het pand waar tot de Tweede Wereldoorlog de Hollandsche Vleeschhouwerij van de joodse familie Keizer was gevestigd. De naam van deze voormalige slagerij is nog vaag in de gevel te zien. Onlangs deed ik onderzoek naar de lotgevallen van deze familie, die door een geslaagde onderduik de Duitse bezetting heeft overleefd. Daarna gingen we verder over de Wilhelminasingel en het Te Pelkwijkpark, waar het oorlogsmonument van Zwolle staat. Langs de voormalige stadsmuren kwamen uit op de Thorbeckegracht en maakten we een rondje rond het driesterren-restaurant De Librije, dat is gevestigd in het voormalige Arsenaal van Zwolle. Daarna maakten we een rondgang door de binnentuin van Onder de Bogen, een modern hofje uit de jaren zeventig met opvallend veel openbaar groen.

HFC Storica
Via de Grote Markt en de Ossenmarkt met daaraan respectievelijk de Grote of St. Michaelskerk en de Peperbuskerk liepen we via de Rode Torenbrug het centrum uit. We hadden toen nog maar vijf kilometer gewandeld, maar waren toen al bijna anderhalf uur onderweg. Daarna ging het wandelen een stuk vlotter. We kwamen nu uit op een onverhard pad langs de snelweg, dat we bleven volgen tot de Rijnlaan. Aan de andere kant van de A28 volgden we een schelpenpad langs De Dobbe, één van de waterplassen in de wijk AA-landen. De routebeschrijving gaf even aanleiding tot verwarring, maar daar kwamen we al snel uit. Daarna volgde we een groenstrook noordwaarts, tot we uitkwamen bij de voetbalkantine van HFC Storica, de vaste rustplaats van de Blauwvingerwandeltocht.

Over de dijk
Na de rust volgde een bekender deel van de buitenwijken van Zwolle. We maakten een slinger rond de Middelweg en volgden daarna een onverhard pad aan de buitenrand van de stad. Daarna kwamen we uit op de Holtenbroeksedijk. Daar kijk je uit op het Zwarte Water en loop je terug naar het centrum van Zwolle. Toen we op een bankje gingen rusten kwamen we een bekende wandelaarster tegen. Ze liep 25 kilometer maar had ook al op zaterdag de tocht gelopen. Samen met haar liepen we via de Holtenbroekerbrug en de Katerdijk terug naar de wijk Kamperpoort. Even na twee uur waren we binnen. Het was een verrassende tocht die dit keer vooral door de stad liep en niet zoals gebruikelijk over het industrieterrein en naar het Westerveldsebos. We hebben dus veel verrassende plekjes gezien van Zwolle.

Links:

Eén reactie

 1. Beste Mari, Beetje late reactie. Bedankt voor je mooie verslag van de tocht.

  Ik link je doorgaans direct op blauwvinger.info een site van mij persoonlijk. Ik ben momenteel 4 jaar de tocht uitzetter van de Zwolse Wandelverenigingen.

  Ik hoop je nog vaak bij onze tochten te treffen.

  Één opmerking, het Hotel Restaurant “De Librije” is gevestigd in het vroegere huis van Bewaring. Met vriendelijke groet,

  Jos ten Voorde

  0633174203

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.