Vernieuwd Pionierspad geopend

Gedeputeerde Jop Fackeldey opende vernieuwd wandelpad

„Steeds meer mensen willen Flevoland beleven en dat kan prima via het Pionierspad.” Met deze woorden opende de Flevolandse gedeputeerde Jop Fackeldey op 7 november j.l. het vernieuwde Pionierspad bij Paviljoen Het ProefLab Waterloopbos/Bezoekerscentrum in Marknesse.

Opening Pionierspad-6072 ©FotostudioWierd

Fackeldey bracht in het bijzijn van de vrijwilligers van Wandelnet die het 217 km Lange-Afstand-Wandelpad door de Noordoostpolder en Flevopolders hebben uitgezet, de laatste markering aan. “Ik ben blij dat dit pad het Pionierspad heet, want pionieren zit in het DNA van Flevoland”, sprak Fackeldey. En vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de polders kan via dit wandelpad, stelde hij. “Er zijn in Flevoland de laatste jaren veel meer overnachtingsaccommodaties bijgekomen en steeds meer mensen die Flevoland willen beleven. Het wandelen van het Pionierspad sluit daar goed bij aan”.

Wandelnet-directeur Ankie van Dijk benadrukte het economisch belang van wandelen. “Wandelaars besteden meer dan 1,5 miljard euro per jaar in Nederland, waarvan jaarlijks bijna 25 miljoen euro in Flevoland. Dagelijks geeft een wandelaar zo’n 7 euro per dag uit. Ongeveer 10 miljoen Nederlands wandelt regelmatig en 850.000 daarvan houdt van Lange-Afstand-Wandelpaden zoals het Pionierspad.”

Oud en nieuw
Het 217 km lange Pionierspad biedt een bijzondere combinatie van oud en nieuw: de energieke sfeer van pionieren en de sterke ondernemersgeest van bewoners weerspiegeld in het landschap en erfgoed van de prachtige provincie Flevoland! 171 Km van het vernieuwde Lange-Afstand-Wandelpad voert door de Noordoostpolder en Flevopolders, gebieden met een unieke identiteit. Vooral in deze polders is de route vernieuwd en verbeterd.

Waterloopbos -® Wandelnet, Luuk Gijselhart

De pioniersgeest bestaat nog steeds, stelt Anneke Luijendijk, coördinator van het Pionierspad. ”Agrariërs beginnen biologische boerderijen, nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Oostvaardersveld of worden anders ingericht met als bijzonder voorbeeld Rijksmonument het Waterloopbos.” Dit is een historisch openluchtlaboratorium met schaalmodellen van (inter)nationale waterwerken. Het pad gaat langs voormalige eeuwenoude eilanddorpen zoals Unesco-Werelderfgoed Schokland en nieuwe moderne architectuur in een beperkt stedelijk gebied, onttrokken aan het IJsselmeer!

In Oostelijk Flevoland komt de wandelaar door rivierduinterrein Swifterbant. Groots – bijna 26 meter – is het landmark van de hurkende man van kunstenaar Anthony Gormley, kijkend over het Markermeer bij Lelystad. Batavialand biedt een blik op de scheepvaartachtergrond van de provincie. Langs de Oostvaardersplassen gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land stap je op de historische Knardijk, de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Via het Horsterwold, één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, en de stadsbossen van Almere, eindigt het Pionierspad aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Kerkje op de Middelbuurt, Schokland

Kunst en cultuur
Het Lange-Afstand-Wandelpad laat de wandelaar kennis maken met de unieke combinatie van oud en nieuw, de continue strijd tegen het water en het weidse (boeren)land door mensenhanden uit water gemaakt waar de kiekendief kekkert en de wieken van de hoge windmolens suizen. Geniet van de ruimtelijke landschapskunst en moderne architectuur!

Routekaart Pionierspad 2019, © Marijn Bosma

Samenwerking
Tientallen enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor de ontwikkeling en het in stand houden van het Pionierspad. De aanpassing van de route was mogelijk dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevolandschap en een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.

Het Pionierspad, Steenwijk – Muiden (217 km, LAW 1-2),  is wit-rood gemarkeerd in twee richtingen, verdeeld in elf etappes. De route-etappes met duidelijke kaarten en routebeschrijving zijn digitaal beschikbaar via de website van Wandelnet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.