Nieuwe wandelgidsen over Utrecht en Noord-Holland

Wandelroutes in het midden van het land kunnen altijd rekenen op een grote populariteit. Steeds als er een nieuwe Trage Tocht in de provincie Utrecht op wandelzoekpagina.nl verschijnt rijst het aantal downloads direct de pan uit. Er wonen veel actieve wandelaars in Utrecht en de directe omgeving. Bovendien heeft de provincie de wandelaar veel te bieden. “Het Utrechtse landschap toont zich in allerlei gedaanten”, aldus routemaker Rutger Burgers.

Bossen, buitens en boerenland
De grote  variatie in landschappen komt goed tot zijn recht in de nieuwe wandelgids die Rutger Burgers en Rob Wolfs onlangs publiceerden bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De gids bevat 15 wandelingen door bossen, over buitenplaatsen en boerenland. Met gemiddeld 80% zandpadgarantie staat wandelen met deze gids zeker garant voor struinen over zand of door hoog gras, zoals de omslagfoto laat zien. De gids die is verzien van mooie foto’s, duidelijke wandelkaartjes en veel achtergrondinformatie leent zich bij uitstek om komend voorjaar op pad te gaan op één van de Trage Tochten. Hopelijk is het dan beter weer dan tijdens het voorlopen van de Trage Tocht Maarn, die in de gids verschillende troosteloze beelden opleverde.

Voor elk wat wils
Ook Bart van der Schagt gaat in 2020 onder het motto ‘voor elk wat wils’ verder met de productie van wandelgidsen. De provinciewandelgids Noord-Holland  is inmiddels de vijftiende in de reeks. Daarmee is hij aangeland bij de provincie waarmee hij in 2017 begon met het bundelen van zijn Groene Wissels. Als we oude gids, verschenen bij Gegarandeerd Onregelmatig, leggen naast de nieuwe provinciewandelgids dan blijkt dat de nieuwe gids maar liefst 15 routes – van de 22 – bevat die ook in de oude gids staan. Ook kom je hier en daar in de nieuwe gids foto’s tegen die Wandelbart nogmaals heeft gebruikt. Kortom, voor wie de oude Groene Wisselsgids bezit, biedt de nieuwe provinciewandelgids weinig nieuws. Of het moet gaan om de routewijzigingen die in de nieuwe gids zijn verwerkt. Kortom, voor nieuwe routes is het wat betreft Wandelbart wachten op de volgende provinciewandelgidsen. Binnenkort verschijnt Barts Utrechtgids  en daarna is als laatste provincie Flevoland aan de beurt.

Rutger Burgers en Rob Wolfs, Wandelen in Utrecht. 128 blz. ISBN 9789078641803. Prijs: € 16,95.

Bart van der Schagt, Provinciewandelgids Noord-Holland. 98 blz. ISBN 9789491899331. Prijs: € 14,95.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.