Wandelen door Assendorp

Anders dan de naam suggereert is Assendorp geen dorp en ligt het ook niet nabij Assen. Nee, het is een woonwijk van Zwolle die is gelegen ten oosten van het centrum van deze stad. De wijk werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd voor spoormensen die werkzaam waren op de Werkplaats in Zwolle. De regels van de spoorwegmaatschappij waren streng. In de wijk was geen plaats voor een slijterij of café. De buurt bestond uit kleine arbeidershuisjes en grotere woningen voor het hoger personeel. Na het vertrek van de werkplaats in 1938 naar Tilburg verpauperde de buurt. Na de oorlog werden enkele straten gesloopt. Zo maakte de Azeleastraat plaats voor het Azeapark. Na 1960 ging het weer beter met de buurt. Er kwam nieuwbouw en de buurt biedt nu een gevarieerde en gezellige indruk. De straten met oude arbeiderswoningen staan tegenwoordig vol met bakfietsen. Kortom, een mooie woonbuurt.

Parkeerprobleem
Assendorp stond in het weekend van 15 en 16 februari centraal tijdens de Peperbus Wandeltocht van de Zwolse Wandelverenigingen (ZWV). We liepen op zaterdag, temeer daar voor zondag opnieuw storm en veel regen werd voorspeld. Toen we rond half 11 het Wandelhonk naderden ontdekten we dat er  in de wijk Kamperpoort geen onbetaalde parkeerplek vrij was . In de IJsselhallen was een handwerkbeurs waardoor de parkeerplaatsen achter het oude Flynth-kantoor vol stonden. We besloten even door te rijden om aan de andere kant van de A28 de auto neer te zetten op een open veld. Via een tunnel onder de snelweg waren daarna snel bij het Wandelhonk.

De Wezenlanden
Na een kop koffie gingen Brigitte, Lucas en ik aan de wandel. Via de Lijnbaan liepen we naar het centrum. We liepen langs de grachten naar de noordzijde. Ook namen we een stuk van de voormalige stadsmuren mee. Via de Diezerpoort gingen we oostwaarts. We passeerden de gebouwen van hogeschool ArtEZ, die zijn gevestigd in gebouwen van het voormalige Sophia Ziekenhuis. Nadat we de watertoren waren gepasseerd liepen we door het park De Wezenlanden. Daarna passeerden we enkele karakteristieke straten in Assendorp om voor de eerste keer te gaan rusten in wijkcentrum De Enk.

Oud- en nieuwbouw
Na deze rust liepen we verder door de wijk. We passeerden voormalige arbeidershuisjes maar ook grotere woningen. In de Assendorperstraat, de winkelstraat van de wijk, liepen we langs de voormalige St. Jozefkerk, die zo’n  25 jaar geleden werd getransformeerd tot wooncomplex. Daarna gingen we het Azaelapark in, ooit de plek waar arbeiderswoningen stonden. Daarna kwamen we uit in een nieuwer deel van de wijk, die gebouwd is in de jaren zestig en waar recent nog nieuwe woningen zijn neergezet. Via een fietspad langs het Almelose Kanaal keerden we terug in het park Wezenlanden om terug te keren naar De Enk.

SDAP
Na de rust volgde een wandeling door het centrum. We passeerden de Plantagekerk, de synagoge en de oude Waalse kerk. Via het Grote Kerkplein kwamen we uit op de Ossenmarkt, de plek waar de Onze Lieve Vrouwekerk met de Peperbustoren staat. Op één van de panden ontdekte ik dat hier zo’n 125 jaar geleden de SDAP werd opgericht. Helaas is het horecapand nu gesloten. Het staat te koop. Via het Park Eekhout keerden we terug naar het Wandelhonk. Onderweg troffen we veel bekende wandelaars en ook na afloop was er voldoende tijd om met mensen bij te kletsen. Rond half vier verlieten we Zwolle en konden we terugkijken op een geslaagde stadswandeling door Zwolle.

Links:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.