Door blubber en wind langs de Linge

Na de verharde stadstocht door Amsterdam had WS78 op zaterdag 22 februari 2020 een wandeling door het rivierenland rond Geldermalsen op het programma staan. De start was dit keer in De Stapelbakker, het pannenkoekenrestaurant op het landgoed Marienwaerdt. Bekend terrein dus, ik liep hier een half jaar geleden nog tijdens de Kennedymars van Leerdam en kwam hier in het verleden vaak tijdens de Rode Kruis Bloesemtocht. Toen ging de route over goed begaanbare paden en wegen, maar dat was dit keer wel anders.

Modderpaden
Even voor negen uur sprak interim-voorzitter Willem Ruis de wandelaars via de megafoon toe. Hij wees op de diverse modderpaden die er in het parkoers zaten, en dat hebben we geweten. We gingen van start en al na 400 meter sloegen we linksaf en volgde er een lang blubberig graspad langs de spoorlijn naar Dordrecht. Het was opletten waar je je voeten neerzette, want de vele regen van de afgelopen weken had de begaanbare onverharde paden behoorlijk doorweekt. Ook stond er een harde wind. Voor het derde weekend op rij was het stormachtig. Al snel had ik voor mezelf de knoop doorgehakt: ik ging vandaag geen 40 kilometer wandelen maar ik zou volstaan met de helft. Ook al was het parkoers dit keer “WS-waardig”, voor mij was de combinatie van modder met inbeuken tegen de harde wind iets teveel.

Extra fruit
Onderweg volgden er enkele dijkjes die ik nog kende van de eerder genoemde Kennedymars. Daarna liepen we Tricht binnen en passeerden de spoorlijn tussen Utrecht en Den Bosch. Daarna liepen we door een fruitboomgaard en kwamen we uit bij de soep- en koffiepost, die was ingericht in een schuur van een fruitboer. Deze stelde ook appels beschikbaar. Een extra fruitpost dus! Hier controleerde ik mijn voeten. Onderweg merkte ik dat ze niet goed waren afgetaped. Een extra strookje leukoplast deed wonderen! Na de rust liep ik verder richting Geldermalsen. Hier splitsten de routes van de 20 en 40 kilometer. Ik liet de 40 voor wat het was en sloeg rechtsaf.

Over de akker
We liepen over een mooi paadje langs de Linge en liepen daarna richting het station van Geldermalsen. We staken het spoor over via de nieuwe loopbrug. Aan de andere kant kwamen we uit bij de bekende fruitveiling. Over de Lingedijk liepen we door naar Deil. Na Deil verlieten we de Appeldijk en sloegen we linksaf en volgden we de Koningsweg. Even daarna moesten we langs een ijzeren hek een graspad op. Dit viel nog mee, maar toen stuurden de pijlen ons een geploegde akker op. Met harde wind tegen moest ik vooruit zien te komen tussen de grote hompen rivierklei. Ik was blij toen ik weer terugkeerde op de asfaltweg. Na nog een stukje Appeldijk kwamen we uit bij de bekende witte molen, De Vlinder. In de molen was de fruitpost gevestigd.

Het pontje
Na nog een appel te hebben gegeten liep ik verder. In de verte zag ik Enspijk liggen. Net nadat we het dorp binnen waren gelopen sloegen we rechtsaf om daar het veerpontje over de Linge te nemen. Toen ik aankwam wilde het pontje net vertrekken, maar gelukkig keerde de pontbaas terug naar de oever om ook mij en enkele andere wandelaars mee te nemen. Na een korte overtocht gingen we verder voor de laatste twee kilometer. Om half twee was ik terug na een korte WS-tocht. Ik bestelde een kop koffie met appelgebak en praatte nog wat bij met twee wandelaars die aan mijn tafel kwamen zitten. Bij de auto verwisselde ik mijn modderige wandelschoenen voor comfortabele maar schone schoenen. Ondanks de modder en de harde wind en wat pijn onder mijn rechtervoet heb ik genoten van een mooie wandeling langs de Linge. Voor mij zit het winterseizoen van WS78 erop. De volgende keer ben ik verhinderd.

Links:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.