Martin Luther King VijfdaagseUPDATE: Dit evenement is i.v.m. de Corona-crisis afgelast!!!

Wandelen en herdenken zijn al vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog nauw met elkaar verbonden. In 1946 namen politiemensen in Oosterbeek het initiatief voor de Airbornemars om  hiermee de gevallen Britse militairen te herdenken die hadden deelgenomen aan de mislukte verovering van Arnhem. In navolging hiervan zijn meerdere wandelevenementen ontstaan die een verbinding leggen met de Nederlandse oorlogsjaren. De laatste jaren worden er verschillende initiatieven genomen die een link leggen met de geschiedenis van Suriname, slavernij en kolonialisme. In Den Haag is vooral Frank Kanhai druk in de weer om zijn Surinaamse stadsgenoten te activeren om deel te nemen aan kleinschalige wandelevenementen waarbij personen zoals Anton de Kom en Mahathma Gandhi centraal staan. Nu heeft ook de Amsterdamse kunstenares Airco Caravan, pseudoniem voor Maria Koning, een soortgelijk initiatief genomen. Van 21 tot en met 25 maart a.s. organiseert zij in Amsterdam de Martin Luther King Vijfdaagse, ter herinnering aan de mars die King in 1965 leidde van Selma naar Montgomery (Alabama).

Martin Luther King Park

Van Selma naar Montgomery
De 87 kilometer lange mars was één van de markante momenten in de strijd van de zwarte bevolking van Amerika tegen segregatie en racisme. Om hiertegen te protesteren werd in maart 1965 een mars georganiseerd naar Montgomery, de hoofdstad van Alabama. De eerste poging, op zondag 7 maart, geleid door John Lewis en Hosea Williams, eindigde in een bloedbad. In Selma stond de politie klaar om de honderden vreedzame wandelaars met geweld uiteen te slaan. De beelden gingen het hele land door. Een tweede poging om de mars te starten op dinsdag 9 maart strandde eveneens. Pas na ingrijpen van president Lyndon Johnson kon de mars op 21 maart echt beginnen, dit keer beschermd door het leger. Martin Luther King leidde de mars van 2.300 mensen, het grootste deel Afro-Amerikanen, maar ook Aziaten, latino’s en blanken. Op de 5e dag liepen er zo’n 25.000 mensen mee naar het Capitool in Montgomery. Een half jaar later tekende president Johnson de Voting Rights Act of 1965, die de juridische barrières verwijderde die de Afro-Amerikanen weerhield om te kunnen stemmen.

De wandeltocht
De vijfdaagse omvat vijf wandelingen langs markante plaatsen in Amsterdam die herinneren aan Martin Luther King, racisme, slavernij en de Tweede Wereldoorlog. Vertrekpunt van de wandelingen is elke dag het Martin Luther King Park, waar een door Caravan ontworpen beeld van King staat. Het doel van het kunstproject, waar de vijfdaagse onderdeel van is, is het verleden en heden verbinden, en benadrukken dat de strijd tegen racisme en discriminatie moet doorgaan. “Het is een noodzaak om samen te staan voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst, gender en religie.” De wandelingen starten dagelijks om 11 uur. Deelname is gratis. Omwonenden van het park zorgen bij het vertrek voor koffie of thee. Er is geen begeleiding van de wandeling; je moet aan de hand van de routebeschrijving en/of een bijgeleverde gps-track je tocht door de stad maken. De routebeschrijving bevat ook achtergrondinformatie over markante plekken die je onderweg passeert.

Ander tijdstip
Aan de hand van het routeboekje dat Airco Caravan samenstelde kun je er ook voor kiezen om een wandeling op een ander tijdstip te gaan doen. Meer informatie vind je op de website www.mlk50.nl.


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.