De Thuis Wandelen-Tag

Drie jaar geleden introduceerde Vera Wandelt de Wandelen-tag, een lijstje vragen waarin de motivatie om te wandelen, de wandelactiviteiten en voorkeuren tijdens het wandelen centraal stonden. Een groot aantal wandelbloggers volgden het voorbeeld van Vera en publiceerden op hun blog hun versie van de Wandelen-tag.
De wereldwijde uitbraak van het corona-virus heeft voor veel wandelaars, en ook voor mij, grote gevolgen. Verschillende wandelaars besluiten binnen te blijven en komen niet meer buiten dan strikt noodzakelijk, maar anderen maken nog wel wandelingen en proberen daarbij het “social distancing” in acht te nemen. Ze gaan bij voorkeur alleen en blijven vaker in hun eigen omgeving.
Het veranderde gedrag heeft ook invloed op het bloggen, ook bij mij. Verslagen van wandelevenementen schrijf ik niet meer, omdat ze allemaal zijn afgelast. Hoogstens zou ik kunnen schrijven over mijn solotochten. Blijven over besprekingen van wandelgidsen die ondanks de coronacrisis blijven verschijnen en corona-gerelateerde onderwerpen. In aansluiting hierop nodigde Vera mij uit om deel te nemen aan haar “Thuis Wandelen-Tag”. Hieronder volgen mijn antwoorden.

Afgemeerde cruiseschepen in Bataviahaven, 4 maart 2020.

Maak je nog een ommetje of blijf je volledig binnen?
Lichaamsbeweging en de zon – nu eindelijk de wintermoesson voorbij is  – zijn goede middelen om je conditie en weerstand op peil te houden. De overheid adviseert ons om zoveel mogelijk binnen te blijven, maar verbiedt ons niet om te gaan wandelen of fietsen, zolang het maar mogelijk is om de vereiste sociale afstand ten opzichte van anderen in stand te houden. Nu veel sociale activiteiten wegvallen blijft er juist meer tijd over om te gaan wandelen.
Om het aangename met  het nuttige te verenigen ben ik daarom weer begonnen met het verkennen en beschrijven van nieuwe wandelroutes door minder bekende bosgebieden in Flevoland. Tijdens deze tochten kom ik wel meer mensen tegen dan voorheen maar gelukkig is het goed mogelijk om de  anderhalve meter afstand te bewaren. Ik ga met de auto naar zo’n bos toe en zet de wagen neer op een dan nog rustige parkeerplaats. Als ik ’s-middags terugkom bij de auto is de parkeerplaats vaak een stuk voller.

Op pad in het Wendelbos, 18 maart 2020.

Wat doe je nu je geen (lange) wandeling kunt maken?
Lezen, het nieuws volgen, klussen in huis en werken in de volkstuin.

Hoe blijf je fit nu je minder wandelt?
Behalve wandelen wil ik meer gaan fietsen. Nu een bezoek aan een winkel of een rit naar het treinstation er niet meer in zit is het nuttig om een rit met de fiets te gaan maken. Nu het ’s-avonds langer licht is het een goede afwisseling op het wandelen.

Mijn laatste wandelevenement. Beesd, 23 februari 2020.

Wat mis je het meest nu je minder kunt wandelen?
Vooral de sociale contacten met andere wandelaars die deelnemen aan een wandelevenement. Gelukkig lees ik op Facebook waar zij nu mee bezig zijn. Veel wandelaars gaan – net als ik – alleen op pad en plaatsen fotoverslagen op hun Facebookpagina.

Welke wandeling wil je het eerst gaan maken als het weer mag?
Gelukkig mogen we nog wandelen. Maar een wandeling in het buitenland staat wel op mijn verlanglijstje. Voorlopig moet ik het doen met een wandeling langs tulpenvelden. Gelukkig bloeien ze binnenkort vlak bij mij in de buurt, in Flevoland.

Tulpenveld in Flevoland.

Welk wandelevenement moet je missen? En aan welke doe je weer als eerste mee?
De huidige lockdown, waardoor wandelevenementen niet doorgaan, valt bij mij samen met een wandelblessure, nl. pijn onder een voet. Het zou een beginnende peesplaatontsteking kunnen zijn. Dit maakt het lastig om langere afstanden (meer dan 20 kilometer) te gaan doen. Hopelijk wordt de pijn minder en kan ik na de zomer weer eens deelnemen aan een Kennedymars. Voor mij zijn de 80 kilometer een ijkpunt voor hoe het met mijn conditie gesteld is. Bovendien mis ik de sociale contacten in dat wereldje.

Op 19 maart 1983 schreef de Leeuwarder Courant al over het coronavirus!

Welke websites raadpleeg je juist nu je zoveel thuis moet blijven?
Meer dan anders graas ik historische websites af. Delpher is een hele mooie: het bevat een enorme verzameling historische kranten. Tijdens mijn studie bladerde ik geregeld door oude kranten maar was het vaak een geluk als je wat vond. Nu kun je met een eenvoudige zoekopdracht binnen enkele klikken op je scherm lezen wat je wilt weten.
Een andere mooie site is Topotijdreis van het Kadaster. Op deze website kun je de historische ontwikkeling van landschappen volgen aan de hand van opeenvolgende topografische kaarten. Sinds kort is het ook mogelijk om luchtfoto’s van de afgelopen 14 jaar te vergelijken!
Wandelzoekpagina blijf ik wel volgen, vooral om te weten wat andere routemakers voor nieuwe tochten hebben beschreven. Van de website wandel.nl  word je op het moment niet vrolijk. Zoeken naar een geschikt wandelevenement heeft nu helemaal geen zin.

Wat voor moois heb je in de buurt ontdekt nu je zoveel mogelijk thuis moet blijven?
Met deze vraag kan ik niets.

Geef de “Thuis Wandelen-Tag” door!

Links:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.