Groene Wissel door het Harderbos

Begin 2018 begon Bart van der Schagt met het uitgeven van zijn Groene Wissels in eigen provinciewandelgidsen. Nu, twee jaar later, heeft Bart met de verschijning van de gids over Flevoland zijn rondgang door Nederland voltooid. Er verschijnen nog enkele themagidsen, maar nu is het mogelijk om in elke provincie van Nederland met een WandelBart wandelgids op pad te gaan.

Avontuur
Toen de Flevolandgids in de bus viel besloten we direct om om een route te gaan lopen. We kozen voor het Harderbos, een mooi natuurgebied van Natuurmonumenten aan de zuidkant van Oostelijk Flevoland, vlakbij Harderwijk. We liepen hier al eens eerder aan de hand van de rode paaltjesroute van de natuurbeheerder. Deze gemarkeerde route doorkruist het oostelijk deel van het bos en mist daarmee het avontuurlijke westelijke deel  van het bos. Kortom, goede reden om met deze in druk verschenen Groene Wissel op pad te gaan.

Trekpontje
De route begint nabij de rotonde waarmee je per auto de polder binnenkomt of uitgaat. We parkeerden bij de jachthaven van Harderhaven en gingen direct op pad. Na de oversteek van de Harderdijk volgden we de brede grasstrook langs de binnenkant van de dijk en daarna de Pluvierenweg. Daar staken we de weg over en begonnen we aan een avontuurlijk pad door de natuur. Hier ligt een wiebelende hangbrug maar als je dat teveel van het goede vindt kun je ook gewoon de planken naast de brug passeren. Na het passeren van een brug sloegen we even voorbij de paddenstoel linksaf en dan sta je al snel voor het eerste trekpontje. Het is voor de leuk, als je er geen zin in hebt kun je gewoon rechtsaf slaan en de route vervolgen. Kort daarna passeer je het eerste knuppelbrugje.

Hans en Grietje
Daarna kronkelt de route verder door het gebied ten noorden van de Hoge Dwarsvaart. De route is op een enkel betonpaadje na onverhard en bevat genoeg uitdagende elementen. Kort voordat we het pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje bereikten, passeerden we nog een tweede trekpontje. Het kostte hier meer moeite om het pont naar onze kant te krijgen en vervolgens de oversteek te maken. Bij het pannenkoekenrestaurant konden we vanwege de coronacrisis geen consumpties bestellen. Het personeel was vooral druk in de weer met onderhoudswerkzaamheden. Tegen de normale voorschriften in nuttigden we op het terras meegenomen etens- en drinkwaar.

Deze kant op
Na de rust gingen we verder. Er volgde een kronkelpad door het bos met aanwijzingen als “Deze kant op” en “Hierheen”. Op aanraden van de gids volgden we stug het pad tot het volgende knuppelbruggetje. Na de oversteek van de vaart  bij de Karekietweg volgde er nog een prachtig onverhard stukje door het bos. Uiteindelijk kwamen we uit op het betonfietspad. Hier vond Bart het niet nodig om nog enkele avontuurlijke onverharde paadjes in de route op te nemen. Met de aanwijzing “loop betonpad van nu nog 1km uit” kwamen we uit aan het einde van het bos, nabij het bungalowpark van Landal. Het laatste stuk van de route voerde over de dijk, langs het strand en nog een stukje buitendijkse ruigte.

Onbekend maakt onbemind
De Provinciewandelgids Flevoland bevat nog 21 andere routes door de verschillende delen van de polderprovincie. Ze bieden wandelaars van buiten de provincie de mogelijkheid om kennis te maken met het onbekende Flevoland. Bart van der Schagt schrijft hierover op de flaptekst: “De meesten denken dat Flevoland niet zo aantrekkelijk is om te wandelen. Onbekend maakt onbemind, de Flevolanders weten wel beter! Natuurlijk zijn de landschappen vaak strak en recht, maar er is wel degelijk het nodige wandelgenot te beleven.” De gids is een eerste kennismaking. Inmiddels wordt Flevoland ook ontsloten door andere routemakers, zoals ikzelf en de makers van de Trage Tochten. Kortom, een goede gelegenheid om de wandelkwaliteiten van Flevoland eens te gaan ontdekken!

Bart van der Schagt, Provinciewandelgids Flevoland. 98 blz. ISBN 9789491899362. Prijs: € 14,95.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.