Van Elburg naar landgoed Morren

Eind 2018 liepen we nabij Elburg een landgoedwandeling die startte bij het Kasteel Zwaluwenburg. Halverwege de tocht liepen we ook door de mooie vesting Elburg. Deze tocht is niet de enige landgoedwandeling die Marycke Naber in deze omgeving heeft verkend. Daarom besloten we de andere route, naar het landgoed Morren, gelegen het Gelderse Oosterwolde ook eens te doen. Het was prachtig weer en dat maakte het extra genieten.

Intelligente lockdown
Sinds zes weken zit heel Europa min of meer “opgehokt” als gevolg van de corona-pandemie. In Nederland kennen we een “intelligente lockdown” die het mogelijk maakt om wel een wandeling of fietstocht te maken, zolang iedereen maar onderling afstand houdt. De eerste weken was het stil op straat en in de bossen, nu komen velen wel naar buiten om te genieten van het zonnige en warme voorjaarsweer. Tijdens onze tocht kwamen we veel wandelaars, fietsers en hardlopers tegen. Gelukkig hield iedereen afstand van elkaar en werd het besmettingsgevaar daarmee afgewend.

Rond de kerk
De landgoedwandeling Morren startte vanaf de zuidelijke parkeerplaats van Elburg. Van daaruit liepen we de vesting binnen en sloegen we direct rechtsaf, in de richting van de Grote of Sint Nicolaaskerk. We maakten een wandeling rond de kerk en vervolgden daarna onze tocht in de richting van de Vischpoort. Na deze stadspoort sloegen we rechtsaf en volgden we een deel van de vesting wal. Aan de oostkant van de vesting verlieten we Elburg via een brug.

Grafkelder
Direct na de brug bood de routebeschrijving ons de mogelijkheid om een wandeling door de weilanden, tussen de paarden en de koeien te maken. Dit leek ons een stuk leuker dan het volgen van enkele asfaltwegen. Via smalle witte bruggetjes liepen we van de ene naar de andere wei. Aan het einde sloegen we rechtsaf en direct linksaf om een weg met de naam Vrijheid te volgen. Deze straat vormt de rand van het moderne deel van Elburg. Daarna volgden we enkele wegen en fietspaden in de richting van het landgoed. Daar aangekomen bezochten we allereerst een bosje met daarin een grafkelder en enkele graven van de families Raedt en Raedt van Oldenbarnevelt. Deze families waren tot 1935 eigenaar van het landgoed Morren.

Terug naar Elburg
Kort daarna kwamen we uit bij het landhuis van Morren. Dit is sinds enkele jaren gekocht door oud-politicus Marcel van Dam, die het oude landhuis in zijn oude staat wil herstellen. Na het landgoed liepen we via het buitengebied van Oosterwolde terug naar Elburg-Oostendorp. Daarna volgde nog een kleine rondwandeling door de vesting. Gelukkig was de cafetaria op de hoek van de Beek open en konden we daar nog een ijsje halen.

Meer foto’s in mijn webalbum.

De route.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.