Landgoedwandeling Helmhorst en Boschwijk

De landgoedwandelingen van Marycke Naber zijn over het algemeen gevarieerde tochten waarin natuur zich goed laat combineren met wandelen over landgoederen met vaak een rijke geschiedenis. In het verleden liepen we al tochten nabij Elburg en in Salland, waarbij we in het laatste geval meewerkten aan de voorbereiding van de gids De mooiste landgoedwandelingen in Salland. Met deze gids in de hand reisden we af naar Zwolle om aan de oostkant van de stad de landgoederen Helmhorst en Boschwijk te verkennen.

De Helmhorst
We parkeerden onze auto bij het restaurant Urbana aan de Wipstrikkerallee. Het restaurant was dicht en de parkeerplaats leeg vanwege beperkende maatregelen die genomen zijn tijdens de coronacrisis. Daar vertrokken we eerst noordwaarts om via de Kuyerhuislaan de stad uit te wandelen. Al snel volgden we enkele graspaden en liepen we langs een oude boerderij. Terug op de Kuyerhuislaan passeerden we de joodse begraafplaats, die  – helaas – niet toegankelijk was. Graag had ik hier even rondgekeken om enkele graven van joodse inwoners van Zwolle te zien. Kort daarna sloegen we rechtsaf en zouden we het landhuis Hoog Erve moeten zien. Helaas was het landhuis niet te zien door de weelderig groene bomen. Kort voor de spoorlijn sloegen we linksaf om het landgoed Helmhorst, waar Hoog Erve deel van uitmaakte, te doorkruisen. De bossen bevatten enkele leuke paden en lanen.

Eigenaardig?
Na het verlaten van het landgoed staken we de spoorlijn naar Groningen en Leeuwarden over. We liepen langs een school voor speciaal onderwijs en een behandelcentrum voor jongeren met een autisme-spectrum-stoornis, dat was gevestigd op het voormalige landgoed Sorghvliet. Net vóór de spoorlijn naar Emmen sloegen we rechtsaf. We moesten volgens de routebeschrijving een toegang tot het atelier EigenAardig passeren, maar een verwijzingsbord kwamen we niet tegen. Daarmee is de tussenzin eigenlijk overbodig. Vervolgens sloegen we linksaf en passeerden we de spoorlijn, die evenwel in de routebeschrijving niet wordt genoemd. Nabij het golfterrein gingen we op de plek, die ik nog kende als de laatste rustpost van de Kennedymars van Zwolle, picknicken.

Rood-witte linten
Na ons brood te hebben opgepeuzeld liepen we verder. Direct na de brug liepen we een stuk door een bos, dat daarna zou uitkomen op een halfverharde weg met fietspad. We zaten goed, maar de halfverharde weg had inmiddels plaatsgemaakt voor een asfaltweg! Kort daarna moesten we rechts een metalen hek met opstapje passeren om uit te komen bij de Wijthmenerplas. Rood-witte linten, die waarschijnlijk aangaven dat de plas vanwege de coronamaatregelen niet toegankelijk niet zou zijn, weerhielden ons niet om onze route te vervolgen. We liepen daarna rond de plas en passeerden ook het strand. Er waren wat mensen, maar het was op deze zondag helemaal niet druk! Via een houtsnipperpad en een houten brug kwamen we uit bij de – gesloten – Beachclub.

Rijnvis Feith
We liepen verder en kwamen uit bij het landgoed Boschwijk. Eerst liepen we door een boerenberceau ofwel een knotbeukenlaan. Daarna doorkruisten we de paden door de tuinen rond huize Boschwijk. Het landhuis, dat ooit is gebouwd in opdracht van de Zwolse dichter en burgemeester Rijnvis Feith, deed enkele decennia dienst als raadhuis van de voormalige gemeente Zwollerkerspel. Later heeft de gemeente Zwolle het verkocht aan particulieren. In de wandelgids wordt de geschiedenis van het huis en het landgoed uitvoerig uit de doeken gedaan met een interview met de huidige bewoners. Na Boschwijk naderden we de Ceintuurbaan, de noordelijke uitvalsweg van Zwolle. Op het moment wordt het spoorviaduct uitgebreid. Daarna volgde nog een wandeling langs de Nieuwe Wetering en langs het (gesloten) Doepark Nooterhof. Daar volgden we een saaie asfaltweg, terwijl er parallel aan een mooi onverhard pad door het groen loopt. Na zo’n 3,5 uur wandelen waren we weer terug bij Urbana.

Gevarieerd
De landgoederentocht Zwolle is mooi en gevarieerd en laat mooie plekjes zien langs de rand van Zwolle. Helaas gaat de drang om aanvullende informatie te bieden hier en daar ten koste van de duidelijkheid van de routebeschrijving. Mocht de gids een herdruk krijgen, dan zou het goed zijn om de tekst nog eens tegen het licht te houden en te verbeteren.

Links:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.