Van Ommen naar Eerde

Na enkele trainingstochten had ik zin om een recreatieve wandeling te maken door een mij nog onbekend gebied. In november liep ik al eens een tocht vanuit Ommen, die voerde langs de Overijsselse Vecht in de richting van het dorp Vilsteren. Deze tocht is beschreven in de wandelgids Wandelen in het Vechtdal, samengesteld en beschreven door de journalist/fotograaf Max de Krijger. Ik besloot opnieuw naar Ommen te reizen om opnieuw een tocht van 20 kilometer te doen. Dit keer koos ik voor de route Besthmen-Ommen, die loopt door de bossen en heidevelden rond het kasteel Eerde. Tijdens mijn wandeling ontdekte ik dat dit gebied ooit het centrum was van de theosofische beweging rond Krishnamurti.

De “ster van het oosten”
In 1909 liet Charles Leadbetter, een vooraanstaand lid van de internationale Theosofische Vereniging tijdens een wandeling in India zijn oog vallen op een in de rivier badende jongen. Hij twijfelde geen moment. Volgens hem school in deze 13-jarige knaap de nieuwe Boeddha, de nieuwe wereldleraar die zich binnenkort zou openbaren. De theosofen namen Jiddu Krishnamurti voor het volgen van een opleiding mee naar Engeland en Frankrijk. In 1921 trad hij als de nieuwe wereldleraar naar buiten tijdens zijn eerste wereldtournee. Een Nederlandse bewonderaar was baron Philip Dirk van Pallandt, die Krisnamurti en zijn Orde van de Ster van het Oosten zijn landgoed en kasteel Eerde bij Ommen cadeau gaf. Door deze schenking werd Ommen het centrum van de wereldwijde beweging rond Krishnamurti. Tijdens een twintig kilometer lange wandeling vanaf het station van Ommen naar het Eerder Achterbroek kwam ik langs enkele plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van deze spirituele beweging.

Het Kampterrein
Even na half tien stapte ik in Ommen uit de trein. Ik stak de spoorwegovergang over en sloeg direct linksaf en volgde eerst een asfaltweg langs een buitenwijk van Ommen. Even later volgde ik de Bergweg en kwam ik langs de camping De Besthmenerberg. In de jaren twintig en dertig was dit het terrein waar de Sterkampen werden gehouden, een meerdaags evenement waar jaarlijks zo’n 500 mensen bijeenkwamen om naar Krishnamurti te luisteren. Na de camping beklom ik de gelijknamige berg met daarop een uitkijktoren. Het openluchttheater dat vlak bij deze toren ligt, lag evenwel niet op de route. Dat was wel het geval met het Kamp Erika. Op de plek waar vóór 1940 de volgelingen van Krishnamurti bijeenkwamen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een strafkamp gevestigd, waar onder meer de “beul van Ommen” Herbertus Bicker stevig huishield. Op een kruising van bospaden herinneren enkele betonnen stenen aan deze duistere geschiedenis.

Kasteel Eerde
Na het passeren van een asfaltweg kwam ik uit bij kasteel Eerde. Zoals gezegd was dit kasteel ooit enige tijd eigendom van de Orde van de Ster van het Oosten. Nadat Krishnamurti zich in 1929 afkeerde van zijn beweging werd het kasteel en landgoed teruggegeven aan baron Van Pallandt. Vanaf 1934 is op het kasteel een internationale school gevestigd. De voorkant van het kasteel lag niet op de route, maar het is alleszins de moeite waard om even van de route af te wijken. Daarna maakte ik een wandeling naar de achterzijde van het kasteel om verderop terug te komen op de laan die langs de voorzijde loopt.

Eerder Achterbroek
Na het nogmaals oversteken van de asfaltweg volgde een tocht door de Eerder Achterbroek, een gebied waar bossen, heidevelden en natte weilanden elkaar afwisselden. Bij de boerderij Meulenhorst legde ik aan voor een rust. In het winkeltje, waarin ook het op de boerderij gebrouwen Pauw bier te koop is, kon ik zelf een bekertje koffie vullen. Het geld moest ik gepast in een bak met een gleuf doen. Het hondje van de eigenaren hield met goed in de gaten, maar was heel lief. Daarna ging ik verder over de brede onverharde wegen in de Achterbroek. Aan het einde van de Junnerdijk sloeg ik rechtsaf en volgde even een asfaltweg. Toen ik vervolgens linksaf sloeg stond ik oog in oog met de grafkelder van de familie Van Pallandt.

Langs het ven
Daarna volgde een wandeling noordwaarts in de richting van de Sahara (!), maar bij de eerste overgang over de brede sloot moest ik linksaf. Na een aantal bospaden kwam ik uit bij het Besthmenerven. Hier ging ik rusten op een bankje en genoot ik van het uitzicht over het water. Het laatste deel van de route voerde nogmaals over de Besthmenerberg en langs wat boerderijen in de richting van de Hammerweg. Bij het naderen van het spoor zag ik dat er net een trein richting Zwolle aankwam. Die haalde ik dus niet, wat mij gelegenheid gaf om in de in het stationsgebouw horecazaak Spoor 7 een beker koffie te bestellen. Tevreden nam ik plaats op een bankje op het perron om na te genieten van een mooie en ook leerzame wandeling.

Max de Krijger, Wandelen in het Vechtdal, 100 blz.
ISBN 9789078641872. Prijs: € 16,95.

Links:

Eén reactie

  1. […] Besthemen-Ommen Op 6 maart reisde ik af naar Ommen om uit de gids Wandelen in het Vechtdal daar een tocht te maken naar kasteel Eerde, ooit het spirituele centrum van de wereldleraar Krishnamurti. Een prachtige tocht door bos en hei en langs vennen. Een leerzame tocht die ook nog eens lekker lang (ca. 20 kilometer) was. Onderweg nam ik rust bij een rustpunt bij een boerderij. Een kop koffie bij de (gesloten) horecazaak van het station sloot een geslaagde tocht af. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.