Op pad langs de IJssel


Op zaterdag 16 oktober 2021 stond de tweede wandeltocht van WS78 van het seizoen op het programma. De startplaats Twello was dit keer voor mij goed bereikbaar per openbaar vervoer. Om exact half 9 stapte ik uit de trein en was ik direct bij de start vanuit het Stations-Koffiehuis, beter bekend als Brasserie-Restaurant Korderijnk (sinds 1916). Dit keer werd er wél gecontroleerd op de corona-check-app. Voor mij geen probleem en bovendien geeft de wetenschap dat je je onder gevaccineerden bevindt een veilig gevoel. Bij het inschrijven was een tweede vernieuwing zichtbaar: de betaling van het inschrijfgeld verliep dit keer volledig digitaal.

IMG_4068a De Poll

Naar Wilp
Na een babbel met enkele wandelaars en een kop koffie ging ik op pad. Het infobulletin beloofde een mooie tocht door enkele landgoederen langs de IJssel. Direct na de start bleek al dat een groep wandelaars verkeerd liep. Gelukkig wisten zij dit al snel te herstellen. Even later moest ik ze ter hoogte van de kerk waarschuwen dat ze opnieuw verkeerd dreigden te gaan. Via een klein parkje en een pad om het in verbouw zijnde gemeentehuis van Voorst liepen we Twello uit. Via enkele onverharde wegen liepen we in de richting van Wilp. Voordat we het dorpshuis bereikten, waar dit keer de soep- en koffiepost was gevestigd, liepen we over het terrein van kasteel De Lathmer. Op het terrein staan paviljoens van een zorginstelling.

IMG_4035a LathmerGrasdijk
Bij het dorpshuis “De Pompe” konden we gezellig buiten op het terras zitten en de hete kerriesoep nuttigen. Daarna ging ik gauw verder en liep ik samen met Jur een eindje op. Toen we na een kilometer een grasdijk moesten volgen verdween hij snel weer uit het zicht. Grasdijken zijn niet mijn favoriet. Het gebied kennende dacht ik dat we na Bodegraven opnieuw veel gras onder de voeten zouden krijgen. Na 1600 meter grasdijk volgde echter een verharde dijkweg en daarna een asfaltweg langs een grasdijkje.

IMG_4039a WilpNaar Voorst
Onderweg trof ik de parkoersbouwers van de komende tocht in Nijmegen-Lent. Zij vertelden mij dat de route flink was omgegooid. Twee maanden eerder kreeg de Kennedymars Klarenbeek nog toestemming om over de terreinen van landgoed De Poll te lopen, dit keer werd echter geen toestemming verleend. Op de plek waar ik twee maanden eerder met vijftig kilometer in de benen over een grasdijk moest wandelen, liep ik nu over de parallel hieraan gelegen asfaltweg. Net voor de ruïne van Nijenbeek bogen we van de IJssel af en gingen we over een rechte asfaltweg op weg naar het dorp Voorst. Net voordat we het dorp bereikten werden we naar links gestuurd om nog een extra lusje door weilanden te maken om daarna op hetzelfde punt uit te komen!

IMG_4060a VoorstAsfaltwegen
Bij het pannenkoekenhuis in Voorst trof ik Jur en Rinda. Samen gingen we daarna verder op weg naar de koffiepost bij het dorpshuis in Wilp. Terwijl we links en rechts van ons bossen lagen werden we vooral over asfaltwegen gestuurd. Een grasdijk net voor de rust maakte echter weer wat goed. Na de rust liepen we opnieuw in de richting van de grasdijk, maar nu sloegen we linksaf om de dijk langs de Bolwerksweg te volgen. Al snel lieten Rinda en ik het gras voor wat het was en liepen we gewoon over de weg achter de dijk. We liepen langs de IJssel noordwaarts en zagen Deventer in zicht komen. Vlak voor de IJsselbrug werden we het weiland ingestuurd. We passeerden daarna de molen en liepen daarna door het Deventerse Worpplantsoen.

IMG_4079a DeventerModder en koeiestront
Na het passeren van het spoor volgde een wandeling langs de noordzijde van de spoorlijn en door boerenland. We passeerden het landhuis Het Hunderen en kwamen na 37 kilometer aan bij de fruitpost. Na deze post volgde nog een lekker modderpad langs de beek de Fliert. Via het landgoed het Bruggenbosch bereikten we het laatste onverharde pad langs een weiland. Kort vóór het einde van dit pad moesten we nog een betonpad met koeien en koeistront passeren! Na bijna 41,7 kilometer waren we om 17.10 uur terug in Korderijnk.

IMG_4087a FliertDroog weer
Persoonlijk had ik meer verwacht van de tocht. Met name het gebied rond Voorst kende ik al van de Kennedymars van Klarenbeek. De verwachting dat de tocht grotendeels onverhard zou worden, werd niet ingelost. Na de vermoeiende grastocht in Bodegraven was dit voor mijn benen een meevaller, maar bij een mooie tocht horen ook bospaden. En die heb ik gemist. Niettemin heb ik genoten van een tocht met droog weer en goed gezelschap. Ook dit keer hield het aantal deelnemers (212) niet over. Hopelijk wordt dat de volgende keer in Lent beter!

Links:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.