Soppen in Midden-Delfland

Op zaterdag 26 februari 2022 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Schiedam. Omdat de startplaats goed per openbaar vervoer bereikbaar was koos ik dit keer voor de trein. Daarbij maakte ik voor het eerst gebruik van een keuzedag, een voorrecht waar ik als kersverse 60-plusser graag van gebruik wil maken. Ik arriveerde vijf minuten voor negen op het startbureau, dat dit keer was ingericht in de Margriethal, een sporthal. Vroeger zou het rond die tijd buiten vol met wandelaars staan, maar sinds de coronatijd zijn de meeste 40-kilometerwandelaars dan al op pad en bevond ik me gedurende de hele tocht in de achterhoede. Klokslag negen uur begon ik aan mijn wandeling.

IMG_4277a Poldervaart

Door het weiland
IMG_4286a SoeppostDe route volgde allereerst de A20 oostwaarts en daarna noordwaarts om langs de Poldervaart de stad te verlaten. De route liep grotendeels door het weidegebied van Midden-Delfland. Via dijken en smalle paadjes kwam ik uit op de ten noorden van het door Schiedam omsloten dorp Kethel uit op de Woudweg. Hier sloegen we rechtsaf en liepen over een boerenerf en daarna door het weiland. Het was maar goed dat ik regenbestendige wandelschoenen had aangetrokken, want ik zou nog meer nattigheid onder mijn voeten krijgen! Via de Oostveensweg kwam ik na 11 kilometer wandelen uit bij de soeppost. De wandelaars die ik trof liepen voor het merendeel 20 kilometer; slechts 120 wandelaars liepen deze dag de ‘echte’ WS-afstand 40 kilometer!

IMG_4284a OostveenschewegVerkeerd lopen
Na de rust liepen we langs de Vlaardingervaart. Daar sloegen de 20-kilometerlopers linksaf, om een modderig paadje door de polder te volgen. Ik ging nog een stuk rechtdoor en daarna rechtsaf over een houten brug over de vaart. Ik kwam nu uit in de Broekpolder, oorspronkelijk bedoeld voor woningbouw, maar uiteindelijk omgetoverd tot recreatiegebied. Na het Steurpad en het Bijlpad raakte ik het spoor bijster. Volgens de routebeschrijving moest ik bij een vlonderbruggetje rechtsaf. Zo stond het beschreven en ook de pijl wees naar rechts. Ik bleef daarom langs een brede sloot lopen, maar kwam niemand en ook geen markeringen meer tegen. Na circa 300 meter liep ik vast. Ik keerde om en zag andere wandelaars het vlonderbruggetje passeerden. Ik volgde hen en zag aan de markeringen dat ik nu goed zat.

IMG_4288a BroekpolderUitglijden
Na de Broekpolder kreeg ik een dijk voor de kiezen. Ik koos ervoor om over het er naast gelegen fietspad te wandelen. Na het passeren van een brug over de Boonervliet sloeg ik linksaf om een grasdijk te volgen. Een stuk verderop moesten we door een weiland in de richting van het dorp Maasland. Voor mij liepen twee wandelaars die ineens stil hielden. Het pad was door water en modder niet goed begaanbaar. Ze treuzelden waarna ik besloot om een van hen te passeren. Daarbij gleed ik uit en werden mijn sokken en onderkant van mijn broek nat. Ik liep daarna een stukje over het weiland aan de andere kant van het prikkeldraad en ging verder. Kort vóór de rust kreeg ik nog een echt WS-waardig modderpad voor de kiezen. Tien over één was ik dan toch bij de grote rust aanbeland!

IMG_4294a VeenpadDrijvend wandelpad
Bij de grote rust in ’t Sonnetje – die scheen overigens ook uitbundig! – kreeg ik van Johan Hertgers te horen dat we vóór half twee weg moesten zijn. De pijlophalers zaten al klaar om de route op te ruimen! Na een kwartier ging ik weer op pad om uit te komen bij de Krabbenplas bij Vlaardingen. We passeerden daarbij de plek waar op het moment een verbindingsweg naar een nieuwe tunnel onder de Nieuwe Waterweg wordt aangelegd. Direct daarna volgde een drijvend wandelpad in de plas. Als je goed keek dan zag je in de gaten in het pad het water staan! Daarna werd ik ingehaald door Marjolein Wouters. Samen liepen we terug naar de Broekpolder, waar diverse paden waren afgesloten vanwege omgewaaide bomen. Na 28 kilometer konden we op onze koffiemunt bij een outdoorbedrijf koffie krijgen.

IMG_4298a BrugOmgevallen boom
Na deze rust kwamen we weer uit bij de Vlaardingervaart en liepen we daarna de bebouwing in. Dat belette de parkoersbouwers niet om ons nog enkele zeer natte paden voor te schotelen! De fruitpost was dit keer niet gevestigd in een garagebox maar in een nieuw sportcomplex dat is gelegen bovenop een landtunnel van de A4. Na de mandarijn liepen we door het oude dorp Kethel. Daarna liepen we nog door het Beatrixpark waar een omgevallen boom een houten brug had vernield. Gelukkig hoefden we niet om te lopen en konden we via een parallele route het eindpunt bereiken. Om precies 5 uur kwam ik aan bij de sporthal. Al met al was het een mooie, maar ook natte tocht door polders, recreatiegebieden en de stadsrand van Vlaardingen en Schiedam. Na een biertje nam ik snel de tram om met de NS-keuzedag naar huis te reizen!

  • Bekijk de route in detail.

Kaart WS78 Schiedam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.