Door de loopgraven van de Grebbelinie

Na zo’n twee weken zon was het op zaterdag 12 maart 2022 licht bewolkt toen ik ’s ochtends in de auto stapte om op weg te gaan naar Veenendaal voor een wandeltocht van WS78. Een rit met de trein was dit keer niet aan te bevelen vanwege de lange tijd die het me zou kosten om er te komen. Na een rit van een uur arriveerde ik rond kwart over acht op het industrieterrein van Veenendaal. Ik kende de afrit nog van een half jaar geleden toen de navigatie mij tevergeefs probeerde over de spoorlijn Arnhem-Utrecht te leiden, terwijl de spoorwegovergang inmiddels was vervangen door een fietstunnel. Ook dit keer reed ik verkeerd; ik moest immers parkeren op de carpoolplaats naast de snelweg en ik kon de toegang nog niet direct vinden.

IMG_4330a GrebbelinieTien meter modder
IMG_4300a VeenendaalEven voor half negen ging ik op pad voor een tocht van ruim 41 kilometer. Bij de uitrit riep Willem Ruis me toe dat hij volgende week de tocht in Dronten (26 november a.s.) wilde voorlopen. Mijn antwoord was duidelijk: nee dat kan niet. Ik ben dan immers aan de wandel in Klarenbeek. Net voor de spoorlijn liepen we reeds over het eerste militaire object van de Grebbelinie, het Fort aan de Buursteeg. Via een klompenpad kwamen we vervolgens uit op het enige modderpaadje dat we dit keer kregen voorgeschoteld. Ik had na Schiedam mijn wandelschoenen schoongemaakt. Ik kon nu wel opnieuw beginnen! Daarna liepen we over een fietspad langs de A12 met zicht op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, de Imminkhuizerberg. Daar kwam ik Roland Weyers tegen, die dit keer zijn zoektocht naar geocaches maar liet voor wat het was. Ook al hadden we ruim de tijd om de tocht te volbrengen, zo’n zoektocht kost ook veel tijd.

IMG_4310a ModderLoopgraven
IMG_4328a Loopgraaf 2Daarna staken we de spoorlijn over en sloegen direct daarna linksaf. We naderden het spoortracé van de oude (en deels verdwenen) spoorlijn Amersfoort-Rhenen-Kesteren. Over de spoorbaan liepen we naar de soeppost, die was ingericht bij een boerderij direct naast de spoorbaan. Na een kerriesoepje ging ik samen met Rinda Scheltens weer verder. Sinds afgelopen najaar maakt Rinda filmpjes tijdens de wandeltochten die ze loopt. Ook dit keer. In haar filmpje (zie hierna) kom ik enkele keren prominent in beeld. We vervolgen onze route over de spoordijk en komen na het verlaten hiervan terug op de Grebbelinie. Nabij een educatief centrum moeten we eerst rechtsaf om een stukje door een loopgraaf te wandelen! Daarna gaan we terug en vervolgen onze route over de dijk langs het Valleikanaal.

IMG_4341a Klein GeerensteinGeerenstein
Na ruim 15 kilometer te hebben gewandeld kwamen we uit op de verkeersweg tussen Amersfoort en Woudenberg, nabij het landgoed Geerestein. Vanaf de Groenewoudsesteeg zagen we het witte landhuis liggen, even daarna volgde klein Geerestein, een boerderij met een neo-gotische toren uit 1849. Even voorbij deze bijzondere boerderij sloegen we linksaf en volgden we een lange onverharde weg over het landgoed. Kort voor het einde van deze we trof ik Coos en Jan aan. Twee weken geleden kon ik ze op een modderpad moeilijk passeren en gleed ik onderuit, dit keer was de weg droog en kon ik er gemakkelijk voorbij. Na de boerderij Griftpark te zijn gepasseerd sloegen we linksaf en volgden het riviertje de Grift richting Woudenberg. Voordat we bij het sportpark linksaf sloegen konden we over het Grand Canal nog een blik werpen op de achterzijde van het landhuis Geerenstein. In Woudenberg gingen we rusten in de kantine van sporthal De Camp.

IMG_4355a GroeperpadSaaie stukken
Na de rust vervolgden we onze wandeling langs de Drift, daarna staken we een drukke verkeersweg over en liepen we bijna twee kilometer lang over een fietspad over de Monnickendijk. Via een weg langs de spoorlijn Arnhem-Utrecht en de oude spoordijk waar we ook al eerder over liepen, keerden we terug bij de boerderij voor een beker koffie. Na de rust volgde een korte wandeling over de dijk langs het Valleikanaal, een tocht door een buitenwijk van Scherpenzeel en de saaie Grote Fliertsedijk. Aan het einde was de fruitpost. Daarna volgden nog enkele saaie rechte wegen, totdat we ten noorden van de spoorlijn nog een half verhard fietspad door het groen gingen volgen. Even voor vijf uur was ik terug in het pannenkoekenrestaurant. Al met al was het een gevarieerde tocht met interessante onderdelen – met name de loopgraven waren een attractie! – maar ook lange rechte wegen door een oninteressant landbouwgebied. Deze derde tocht van WS78 op een rij was mijn laatste training voor de Kennedymars van Klarenbeek. Hopelijk gaat het dit jaar wel lukken om de volle tachtig te volbrengen!

Eén reactie

  1. Veel bekend terrein voor mij. Het oude spoorlijntje rijdt nog tussen Leusden en Amersfoort vv ten behoeve van de auto’s van de firma Pon.
    Tijdens een Open Monumentendag een keer in dat bijzondere torentje van Geerestein geweest, rondleiding door de jonkheer ’t Hooft (inderdaad, familie van P.C.) zelf. Boven het boerderijgedeelte is een zeer ruime jachtkamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.