Moravische Karst

Steile wanden, grotten en kloven.

dsc_0137a-moravische-karstDe Moravische Karst of Maravský Kras is een natuurgebied in het oosten van Tsjechië, circa 35 kilometer ten noorden van Brno. Het is een kalkgebied met grote grottencomplexen en droge dalen waar de rivier de Punkva zowel ondergronds als bovengronds doorheen stroomt. De Macochakloof was ook ooit een grot, totdat het dak instortte en er een 130 meter diepe kloof ontstond. De onderkant van de kloof kun je bezoeken tijdens een rondgang te voet en per boot door de Punkvenígrot. Sinds de ontdekking in 1909 is het de meest bezochte grot in de Moravische Karst. Als je de grot wilt bezoeken is het zaak om er tijdig aanwezig te zijn om te kunnen deelnemen aan de rondleidingen. Dit bezoek is de moeite waard; je passeert onderweg diverse prachtige druipsteenformaties.

dsc_0413a-moravische-karstNaar de bovenkant van de grot
De bovenkant van de grot is ook te bezoeken door de kabelbaan te nemen. Avontuurlijker is het natuurlijk om te voet te gaan en een rondwandeling te maken vanaf de parkeerplaatsen bij Skalní Mlýn. Het eerste deel van de wandeling volgt het asfalt en passeert de ingang van de Punkvenígrot en het onderstation van de kabelbaan. Na drie kilometer asfalt sla je rechtsaf en begin je aan een stevige klim (volg de rode route) naar de bovenkant van de Macochakloof. Bij de kloof is een restaurant en is ook de het bovenstation van de kabelbaan te vinden.

Afdaling
Na een stop bij het restaurant volg je de gele route naar beneden. Het pad voert door het bos en loopt geleidelijk naar beneden. Beneden aangekomen kun je nog een bezoek brengen aan de Katerinskágrot. Bij de ingang van deze grot is een kleine geologische tentoonstelling te zien over de in het gebied aanwezige steensoorten. Na deze grot is het niet ver meer naar de parkeerplaats bij Skalní Mlýn.

cz-moravische-karstAfstand: 6,7 km.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Hoogste punt: 497 m, laagste punt 313 m. Terrein: asfaltweg en stijgend en afdalend kiezelpad.

Bereikbaarheid: parkeren in Skalní Mlýn.

Gelopen in: september 2016.

Literatuur: Maarten Mandos en Roswitha van Maarle, Tsjechië actief & anders (Den Haag: ANWB Media, 2002, 2e druk). ISBN 90 18 01381 1. (p70 en 108-111). Laatste editie: 2008.

GPS-route.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren