Harz: Goetheweg

Klimmen naar de Brocken

Centraal in Duitsland ligt de Harz, een middelgebergte met omvangrijke wouden. Tot 1989 werd het gebied doorsneden door de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Delen van het gebergte, zoals ook de hoogste top van het gebergte, de 1140 meter hoge Brocken, was van 1961 tot eind 1989 ‘Sperrgebiet’. Bovenop de Brocken lag een militaire uitkijkpost en stonden – en staan nog – zendinstallaties. De top van de Brocken ligt boven de boomgrens en geeft – als het goed weer is – uitzicht op de verre omtrek. Wie een wandeling naar de top maakt moet rekening houden met guur weer en lage temperaturen. Passende kleding en goede schoenen zijn aan te bevelen.

Goethe in Leipzig

Goethe
Om de Brocken te voet te bereiken zijn er vier mogelijkheden. De kortste route is 5,4 kilometer, de langste is een dagtocht van 26 kilometer. Belangrijker dan de afstand is echter het aantal hoogtemeters dat je moet overwinnen. Dat kan variëren van 350 meter tot 896 meter. Vanwege het geringe aantal hoogtemeters is het wellicht aan te bevelen om te kiezen voor de Goetheweg vanuit het skidorp Torfhaus. Je loopt hier een route die vernoemd is naar de Duitse dichter en schrijver Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Goethe kwam vaak in de Harz en heeft er overal zijn sporen achtergelaten. Op 10 december 1777 ging hij vanuit Torfhaus op weg naar de Brocken. Het was een zware tocht door de ongerepte natuur, het vroor en er lag een pak sneeuw. Met moeite had hij een boswachter weten te vinden die hem de weg kon wijzen. Aanvankelijk belemmerde de mist elk zicht, maar boven aangekomen op de berg was het helder weer.

Bomensterfte
Wie nu vanuit Torfhaus de 8,5 kilometer lange Goetheweg –een onderdeel van de Harzer Hexen-Stieg – volgt, heeft het gemakkelijk. Vanaf de grote weg volg je een duidelijk gemarkeerd pad het bos in. Na 500 meter heb je de keuze tussen een gewoon pad en een vlonderpad over het Torfhausmoor. Al snel valt op dat de Harz momenteel zwaar wordt getroffen door massale sterfte van naaldbomen. Een kever vreet zich een weg onder de bast van de bomen, waarna de sparren sterven. Na het vlonderpad loop je langs de Abbegraben (een beekje) en daarna volgt er een bredere half verharde weg omhoog. We liepen hier op een warme dag in augustus en het was druk op de wandelroute. Hele gezinnen met kinderen gingen hier te voet omhoog. Aan het einde van deze weg sla je linksaf en volg je de steile betonnen ‘Kolonnenweg’, waar in de DDR-tijd grenswachters hun patrouilles reden. Aan het einde van deze weg ga je opnieuw links en volg je de spoorlijn naar boven.

Stoomtreinen
Deze spoorlijn is niet zo maar een lijn. Hier onderhouden de Harzer Schmalspurbahnen (HSB) een spoorverbinding naar de top van de Brocken met behulp van stoomtreinen. Tijdens mijn wandeling kwam ik diverse stoomtreinen tegen die  naar de Brocken omhoog reden of er juist van terugkeerden! De laatste kilometer is een steile asfaltweg. Maar bovenop de berg worden je inspanningen beloond. Van alle kanten heb je bij goed weer uitzicht over grote delen van Duitsland. Als je terug wilt naar Torfhaus – omdat je daar de auto geparkeerd hebt – loop je gewoon dezelfde route weer naar beneden. Terwijl de heenweg gemiddeld twee uur duurt, ben je –als je flink doorstapt – op de terugweg met anderhalf uur klaar!

Harz: Goetheweg naar de Brocken

Afstand: 8,5 km

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Hoogste punt 1040 m, laagste punt 797 m. Terrein: grotendeels over brede half verharde wegen, daarnaast en vlonderpad en aan het eind een asfaltweg de berg op.

Bereikbaarheid: Per auto.

Meer informatie:
Website van Harzinfo.
Website van outdooractive.com

Gelopen: augustus 2020.