Kreta

Wandeleiland bij uitstek

In het voorjaar is Kreta bezaaid met bloemen en op veel plaatsen nog behoorlijk groen. Het ideale seizoen om dit Griekse eiland te verkennen. U zult dan ontdekken dat dit populaire vakantie-eiland meer te bieden heeft dan stranden met vertier in de badplaatsen. In het binnenland doorkruist u de bergen maar ontdekt u ook dat de zee nooit ver is. Onderweg op de landwegen komt u hoogstens een eenzame schaapsherder met zij kudde of honden tegen. Ook doorkruist u lege dorpjes, waarvan de inwoners vertrokken zijn naar de kust om daar hun kost in het toerisme te verdienen.

ae444a-o-kretaEen goede aanleiding voor een wandeling vormen de wandelgidsen van Jonnie Godfrey en Elizabeth Karslake, Wegwijzer voor Oost-Kreta, een uitgave van Sunflower Books, waarvan in 2003 de laatste editie in het Nederlands verscheen. De gids voor Oost-Kreta (er is er ook een voor West-Kreta) beschrijft 18 langere en kortere wandelingen. Nummer 10, is ruim 18 kilometer lang en loopt van Eskopi via het spookdorp Agios Ioannis naar de zuidkust nabij Agia Fotia. Hij begint met een stevige klim naar de bergen van Thripti en maakt vervolgens een geleidelijke afdaling naar de Middellandse Zee.

Uitzicht op beide kusten
De wandeling begint in Eskopi, een dorp gelegen aan de grote weg van de aan de zuidkust van Kreta gelegen stad Ierapetra naar de noordkust van het eiland. De wandeling leidt naar en over de bergen van Thripti en voert grotendeels over gemakkelijk begaanbare landweggetjes. Bijzonder is het uitzicht hebt over beide kusten van het eiland en dat we niet alleen dorre bergen zien maar in het voorjaar ook groene akkers. Onderweg komen we langs enkele kapelletjes zoals die van Profitis Ilias.

Verlaten bergdorp
Na acht kilometer lopen bereiken we Agios Ioannis, een verlaten bergdorp. Toen we in 1996 door dit dorp wandelden, waren al veel huizen vervallen en woonden er vooral ouderen in het dorp. Volgens Peter Dijkstra, auteur van de gids 34 wandelingen op Oost-Kreta, is alleen de Grieks-Orthodoxe kerk nog in trek. De meeste voormalige dorpelingen wonen al jaren aan de kust en komen voor doopsels, huwelijken en begrafenissen terug in Agios Ionannis. Terwijl de Griekse bewoners het dorp hebben verlaten wordt hun plaats ingenomen door West-Europeanen die hier een tweede huis hebben gekocht. In de plaatselijke cafeneion kun je terecht voor een koffie of een hapje eten.

De zuidkust
Na het verlaten van Agios Ionannis dalen we geleidelijk af naar de zuidkust van Kreta. Agio Fotia is één van de dorpen langs de kust met appartementen en restaurants. Daar kunnen we weer de bus nemen naar Ierapetra.

gr-episkopi-agia-fotiaKreta; Eskopi-Agios Ioannis-Agia Fotia

Afstand: 18,4 km lijnwandeling.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Hoogste punt: 583 m, laagste punt 18 m. Terrein: goeddeels onverharde wegen.

Bereikbaarheid: Bus vanuit Agios Nikalaos of Ierapetrá naar Episkopi. Terug de bus vanuit Agia Fotia naar Ierapetra.

Gelopen in: april 1996.

Literatuur:
– Jonnie Godfrey en Elizabeth Karslake, Wegwijzer voor Oost-Kreta (London: Sunflower Books, 2003, 4e druk). Beschrijving van de beschreven route uit de Engelse editie in Google Books op p. 87-90.
– Peter Dijkstra, 34 Wandelingen door Oost Kreta (Schiedam: PostScriptum, 2014). ISBN 9789082049602.

Website:
Peter Dijkstra over Agios Ioannis.

Gps-route

Bewaren