B06 Roermond

Op camino naar Onze Lieve Vrouw in ’t Zand

Lengte: 19,0 km

Volgens de legende trof een schaapsherder in een waterput een houten Mariabeeldje aan. Dit werd het begin van het vermaarde bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. De tocht naar dit oord is een prima begin van een rondgang langs bedevaartsoorden in de omgeving van Roermond. En onderweg kun je ook pelgrims tegenkomen die bezig zijn met de ultieme bedevaartswandeling, namelijk op weg naar Santiago de Compostela.

Allereerst wanden we naar de in ’t Zand gelegen begraafplaats, waar we het grafmonument met de twee handjes gaan bekijken. Daarna wandelen we door de met devotietegels versierde processiegang van het bedevaartsoord. Vervolgens bezoeken we het kruiswegpark en gaan dan via Melick op weg naar St. Odiliënberg met zijn op een heuvel gelegen romaanse basiliek.

Via het bos wandelen we naar Herten om er de kapel O.L.V. van Rust te bezoeken. Vervolgens lopen we over in omgekeerde richting over de camino met kapelletjes gewijd aan St. Jacobus en door Voorstad St. Jacob. Daarna keren we terug in de binnenstad van Roermond, waar we in de kathedrale St. Christoffelkerk de Jacobuskapel bezoeken en daarna de Munsterkerk van binnen kunnen bewonderen.

Start- en eindpunt: NS-station Roermond

Parkeren: Op de P+R naast het station.

Horeca
Diverse café-restaurants bij de St. Christoffelkerk in Roermond.
Aetkefee De Biecht, Julianaplein 12 6049 BT Herten

Wanneer te bezoeken
De Munsterkerk is van 1 april tot 1 november dagelijks geopend van 14 tot 17 uur. In de wintermaanden elke zaterdag en 1e zondag van de maand van 14 tot 17 uur.
De Kathedrale St. Christoffelkerk is door de week geopend van 14 tot 17 uur en in het weekend van 13 tot 17 uur.
De Mariakapel in Herten is dagelijks geopend.
De kerk van St. Odiliënberg is te bezoeken van mei t/m september geopend elke zondag tussen 13.30 en 17.00 uur en tevens op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur.
De processiegang van de Kapel van O.L.V. in ’t Zand is dagelijks geopend. Het kruiswegpark is geopend van 1 mei tot 1 november van 9 tot 17 u.
De Sintibedevaart naar O.L.V. in ’t Zand vindt plaats donderdag tot en met zondag in het laatste weekend van juli.

Download de routebeschrijving met routekaart.

Download de gps-track.